Connect with us

Hoaxmelding

SATIRE

‘tScheldt sprak met de rechter die de moordenaar van Julie Van Espen vrijliet (SATIRE)

Een Vlaamse rechter heeft in een interview gezegd dat de vermoorde Julie van Espen zelf schuldig is aan haar dood. Had ze daar maar niet moeten fietsen. En misschien was ze wel frivool gekleed. Maar wacht even… wie is deze rechter? Aan wie gaf hij dit interview? Dat zijn vragen die veel mensen niet stellen en zij geloven klakkeloos deze hersenspinsels.

Achtergrond

Het interview verscheen in het Belgische online magazine ‘tScheldt. De zaak heeft betrekking op de moord op Julie van Espen. De 23-jarige vrouw werd omgebracht toen zij per fiets op weg was naar een afspraak in Antwerpen. Haar lichaam werd maandag 6 mei, twee dagen naar haar vermissing in het Albertkanaal gevonden. De vermoedelijke dader Steve B. werd opgepakt en deze bekende dat hij Julie heeft vermoord. Steve B. heeft een indrukwekkend strafblad  met o.a. diefstal en verkrachtingen. Tweemaal eerder werd hij veroordeeld voor verkrachting. In de laatste zaak liep een hoger beroep en in afwachting van dat beroep werd Steve B. vrijgelaten.

Het interview zou zijn afgeven door de rechter die oordeelde dat Steve B. niet vluchtgevaarlijk was en daarom in vrijheid zijn beroep mocht afwachten. Hieronder een deel van het interview:

“‘tScheldt: Nu U weet dat de man die U vrijliet deze week een onschuldig meisje heeft vermoord, voelt U zich hiervoor niet verantwoordelijk?

De rechter: Nee uiteraard niet. Wij hebben dat meisje niet vermoord. Iedereen heeft een keuze in het leven. Wij hebben ervoor gekozen een onschuldige vrij te laten. Deze onschuldige koos ervoor om iemand te vermoorden. Net zoals dat meisje ervoor koos om alleen met de fiets door een naargeestige wijk te willen fietsen langs het Albertkanaal.

‘tScheldt: Excuseer Edelachtbare maar dat laatste kan U toch niet menen. U doet het voorkomen alsof Julie Van Espen schuldig is aan haar dood?

De rechter: Uiteraard klinkt dat hard en onaangenaam. Maar het is wel zo. Iedereen maakt keuzes, ook zij heeft een keuze gemaakt. Wij zeggen niet dat iedereen weet wat het gevolg is van zijn of haar keuze, maar iedereen maakt keuzes. Had zij gekozen om met de wagen naar Antwerpen te gaan was zij nu niet dood geweest. Hadden wij ervoor gekozen om deze man in de gevangenis op te bergen had hij wellicht niet dat meisje gedood. Opnieuw, iedereen maakt keuzes.”

Dit gedeelte wordt veel gedeeld op Facebook. Bij zo’n vreemd interview moeten toch wel alarmbellen afgaan. En wie weet hoe Google werkt ontdekt het in 5 seconden: ‘tScheldt is een satirisch magazine.

De rechter in dit artikel bestaat niet,  er is geen interview geweest. De bizarre hersenkronkels die aan de rechter worden toegeschreven komen van een redacteur van ‘tScheldt. Dat gaat nog verder:

“‘tScheldt: In 2016 verkrachtte een man in Bonheiden een 14-jarig meisje in het restaurant waar hij een vrijgezellenfeest had. Hij kreeg uiteindelijk twee jaar met uitstel. Dat is volgens de publieke opinie geen straf. Dat is eigenlijk zeggen dat verkrachting OK is.

De rechter: Opnieuw dat zijn Uw woorden, niet de onze. De rechter in die zaak zal allicht redenen hebben gehad om een straf met uitstel uit te spreken. Wij verwijzen naar onze eerdere stelling dat vrijheidsberoving slechts een aller-, allerlaatse vorm van bestraffing is. Een gesprek met het slachtoffer, of enkele uren helpen op een trauma-afdeling in een ziekenhuis zijn veel efficiënter dan vrijheidsberoving. Trouwens het is niet zeker of dit 14-jarige meisje geen aanleiding gaf om verkracht te worden.

‘tScheldt: (sprakeloos)… Zou het kunnen dat Uwe Doorluchtigheid meent dat Julie Van Espen zelf aanleiding gaf om verkracht en vermoord te worden?

De rechter: U legt ons  woorden in de mond die wij niet gebezigd hebben. Wij waren niet aanwezig langs het Albertkanaal op het moment dat zij voorbij fietste. Was zij frivool gekleed? Heeft zij contact gehad met haar moordenaar? Dat is allemaal voorwerp van het onderzoek. Het is belangrijk te weten dat meisjes niet zomaar verkracht worden. Er is altijd een aanleiding, weze het bedoeld of onbedoeld.”

Het blijkt dat ‘tScheldt met vaker nepverhalen probeert de opinie te beïnvloeden. Heel vaak wordt dan keihard op de persoon gespeeld. In dit geval wordt een gewelddadige dood van Julie van Espen gebruikt om rechterlijk falen aan te tonen. ‘tScheldt doet dat niet met feiten maar met leugens en satire. Alsof de werkelijkheid niet triest genoeg is kiest ‘tScheldt ervoor om de lezer op valse gronden op hitsen tegen de rechterlijke macht.

Pas na ophef heeft ‘tScheldt een extra disclaimer geplaatst.

“Het tweede deel van dit artikel, het zogenaamde interview met de rechter die de moordenaar van Julie Van Espen vrijliet, is SATIRE. Het is cerebraal theater. Het is niet echt. Het is zwarte satire, die niet de bedoeling heeft humoristisch te zijn. Dat hoeft ook niet. Satire moet niet altijd om te lachen zijn. Met deze vorm van zwarte satire wensen wij intellektuele lonten aan te steken, in de hoop dat er uit de chaos op termijn oplossingen komen die ervoor zorgen dat er in Vlaanderen nooit, nooit, nooit meer meisjes het leven verliezen zoals Julie uit Schilde.”

Er lopen nog diverse onderzoeken waaruit mogelijk zal blijken dat er grove beoordelingsfouten zijn gemaakt. Steve B. was aantoonbaar gevaarlijk en een recidivist.  Hoe het ook zij, dat wil niet zeggen dat de betreffende rechter het slachtoffer de schuld gaf van haar eigen wrede dood.

Degenen die dit bericht op Facebook delen kijken niet verder dan hun neus lang is. Ene Ger zegt nog “Je gelooft je ogen niet.” Nee Ger, dat zou voldoende aanleiding moeten zijn om te kijken of dit wel echt is in plaats van deze onzin te verspreiden.

Conclusie

Het bizarre interview met een Vlaamse rechter heeft nooit plaatsgevonden. Het is ontsproten aan het brein van een redacteur van het satirische magazine ‘tScheldt.

Meer lezen / bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/%27t_Scheldt
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4707081/justitie-belgie-julie-van-espen-onderzoekt-betrokkenheid-steve-b
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05/11/moordenaar-julie-van-espen-keerde-drie-keer-niet-op-tijd-terug-n/
https://nieuws.vtm.be/binnenland/het-lichaam-van-julie-van-espen-23-vrijgegeven
https://nieuws.vtm.be/binnenland/moordenaar-julie-van-espen-was-wel-vluchtgevaarlijk

Klik hier voor dit bericht op Facebook
Bedankt dat je onze website hebt bezocht. Als je dit artikel nuttig en informatief vindt volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram. Hiermee blijf je op de hoogte van de laatste hoaxes en andere misleidende berichten op Facebook.

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1911 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top