Connect with us

Hoaxmelding

Video van jou via Messenger

VIRUS

Video van jou via Messenger

De massaal gedeelde waarschuwing voor een video van jezelf die via Messenger wordt verstuurd is echt, geen hoax. Vaak staat erbij dat het om een Youtube-filmpje gaat. Er zijn echter ook andere versies. Pas dus op met dit soort links naar filmpjes: ze bevatten een virus.

Achtergrond

Deze keer geen advies over een nepbericht maar een serieuze waarschuwing. Het betreft niet echt een nieuw fenomeen want criminelen proberen al sinds mensenheugenis mensen te verleiden te klikken op links naar dubieuze websites. Erg populair zijn op dit moment de berichten die je op Messenger ontvangt waarin een filmpje wordt aangekondigd. Dat kan zijn een filmpje van jezelf of een erotisch getint filmpje.

Soms staat erbij: “Ben jij dit?”of “OMG!” maar het kan eigenlijk van alles zijn. De links bij dit ‘filmpje’ kunnen divers zijn, zoals youtube, google, bit.ly maar ook onbekende websites. In werkelijkheid word je omgeleid naar een website die in handen is van criminelen. Bovendien zal het virus zich gaan verspreiden door hetzelfde bericht naar de mensen in jouw contactlijst te sturen. Voor zover bekend kunnen virussen zich niet via het echte Youtube verspreiden.

Er zijn verschillende versies en op dit moment is niet zeker wat het virus precies doet maar het meest gebruikelijk zijn dataroof en spam. Je persoonlijke gegevens worden vergaard en verhandeld en worden gebruikt om spam (reclame) te versturen. Ook kan de crimineel namens jou berichten sturen naar vrienden, bijvoorbeeld om ze om geld te vragen. In een specifiek geval kwamen we een vals inlogscherm voor Facebook tegen. Als je daar inlogt beschikken de criminelen over toegang tot je account. Het is dus een soort phishing-virus.

Screenshot van vals inlogscherm

De waarschuwing voor dit virus gaat helaas vaak gepaard met een vals politiebericht. Hierin wordt gemeld dat criminelen een nieuwe manier hebben gevonden om met je Facebook-account te spelen. Ze doen dit door je foto en naam te kopiëren naar een nieuw account en vervolgens vriendschapsverzoeken te sturen naar je vriendenlijst. Dit is echter een oude methode die vrij omslachtig is en vrij weinig wordt toegepast. Er is dus ook geen actuele politiemelding van. De veel meer gebruikte methodes zijn via virussen zoals hierboven en doordat mensen zelf apps installeren om mee te kunnen doen aan een quiz o.i.d. De valse politiemelding bevat de tekst: “KOPIËREN EN PLAKKEN. NIET DELEN!!!”, een typisch kenmerk van een hoax.

Er zijn drie methoden die criminelen gebruiken om controle te krijgen over een account met de bedoeling om spam-berichten via dat account te verzenden.

  1. Een phishing-scam
  2. Een kwaadaardige Facebook-app
  3. Schadelijke software / browserextensie.

Als je Facebook-account je vrienden spamt met onbetrouwbare links, is het waarschijnlijk dat een van deze drie de oorzaak is.

Advies

Het bericht over het virus dat zich via een filmpje verspreidt is echt. Het kan via een valse Youtube-link gaan maar ook via andere websites. Klik nooit zo maar op links die je ontvangt, ook niet via vrienden. Vraag op zijn minst altijd na op het klopt.

Meer lezen / bronnen

https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/item/attentie-virus-in-facebook-messenger-bericht-over-video/
https://zondervirus.nl/facebook-virus/
https://www.metronieuws.nl/xl/digitaal/2016/10/bijna-miljoen-mensen-slachtoffer-van-facebookvirus
http://www.thatsnonsense.com/facebook-account-sending-messages-friends-messenger/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Reacties

Aantal keer bekeken

14156 views

Volg ons op Facebook

Advertisement

Archief

To Top